Meniu
Your Cart

Instructiuni de instalare


Placile de parchet triplustratificat se pot instalate astfel incat sa formeze o pardoseala flotanta, fara a fi lipita de stratul suport. Daca beneficiarul doreste, montajul se poate face si lipit, caz in care placile pot lipite pe sapa cu adeziv. Placile nu trebuie sa fie interconectate cu adeziv de-a lungul laturilor cu sistem de imbinare. Instalarea presupune si aplicarea unor usoare lovituri pe latura lunga a placii. Nu sunt adecvate pentru a fi utilizate ca podele autoportante.

CITITI CU ATENTIE INSTRUCTIUNILE ÎNAINTE DE A INCEPE PROCESUL DE INSTALARE. Garantia noastra presupune respectarea instructiunilor de instalare si întretinere prezentate mai jos si care sunt disponibile si pe siteul nostru.

Pentru a reduce umiditatea în cazul cladirilor noi, camerele trebuie sa încalzite si ventilate cu nu mai putin de o luna înainte de instalarea parchetului. Umiditatea relativa a aerului din încapere ar trebui sa fie intre 40 si 60%, iar temperatura intre 18 si 24°C la momentul instalarii, precum si dupa aceea.

UNELTE NECESARE
Aveti nevoie de urmatoarele instrumente pentru instalare: un ferastrau cu panza fina, bine ascutita, ciocan, cutter, masina de gaurit, dalta, ruleta, creion, o pana pentru batut din lemn cu lungimea de min. 30 cm si adeziv.

STRATUL SUPORT
Ar trebui sa fie uscat, cu o planeitate foarte buna, solid si curat. Stratul suport este de obicei din beton, lemn, OSB, PAL sau plastic. Va rugam sa retineti faptul ca materialele textile nu sunt adecvate ca material de hidroizolatie.

Înainte de a instala, asigurati-va ca pardoseala este uscata si curata, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor si deteriorarea parchetului.


VERIFICATI PLANEITATEA SUPORTULUI 
Folosind o rigla dreapta de cel putin 2 metri, verificati planeitatea stratului suport pe toata suprafata. Orice abatere de la nivelul stratului suport nu trebuie sa depaseasca 2 - 3 mm pe 2000 mm lungime. Daca este necesar, stratul suport ar trebui sa fie nivelat sau rabotat pentru a respecta aceste cerinte. In cazul in care montajul se face pe placi OSB sau PAL acestea ar trebui fixate, lipite de sapa, iar eventualele iregularitati slefuite. Denivelarile, in cazul betonului, se corecteaza cu sape autonivelante.

BARIERA DE UMIDITATE 
Cînd instalarea se face pe un suport de beton cu umiditate ridicata trebuie realizata o izolare cu rasini poliuretanice, epoxidice sau cu un strat de underlay special conceput. In cazul in care se monteaza flotant, se utilizeaza o membrama de polietilena cu grosimea de 0,2 mm , iar imbinarile suprapuse min. 200 mm, trebuiesc bine izolate cu benzi adezive speciale ( umiditate maxima in suport RH 80% sau greutate max % 3.0 CM ). Peste membrana de polietilena trebuie utilizata o folie, un underlay cu grosimea de 2-3 mm. Pentru a asigura o izolare fonica si impotriva umiditatii puteti folosi folie Tuplex ( umiditate strat suport < 85%CM ) fara a mai utiliza si folia de polietilena. Imbinarile intre rolele de folie Tuplex se sigileaza cu banda adeziva sau cu benzi dublu adezive pentru a asigura impermeabilitatea. Pardoselile ventilate si cele flotante, de obicei, nu necesita folosirea unei bariere de umiditate.

INCALZIRE IN PARDOSEALA
( Solicita informatii detaliate despre instructiuni de montaj distribuitorului sau reprezentantului de vanzari ) Parchetul fabricat de Kahrs - Karelia  poate fi instalat pe sistemele de incalzire prin pardoseala. Caldura din pardoseala ar trebui sa fie repartizata uniform pe întreaga suprafata a pardoselei. Pornirea sistemului de încalzire se face cu cel putin doua saptamâni înainte de instalarea parchetului. Ajustati temperatura graduat, astfel încât sistemul sa atinga un nivel de 2 / 3 din puterea maxima înainte de instalare. Acest lucru trebuie facut, indiferent de perioada din an. Asigurati-va ca incaperile sunt bine ventilate. Sistemul de încalzire prin pardoseala trebuie sa fie setat la o temperatura mai scazuta (în jur de 18°C) cu una - doua zile înainte de montajul parchetului si ajustat apoi graduat la temperatura normala pe durata a una – doua saptamâni dupa instalare. In cazul incalzirii prin pardoseala temperatura la nivelul parchetului nu trebuie sa depaseasca 27°C. Variatia maxima de temperatura de la o zi la alta la suprafaa podelei nu ar trebui sa depaseasca 5°C.

Luati în considerare acest lucru, mai ales in zonele acoperite cu covoare . Incalzirea in pardoseala cauzeaza uscarea pardoselii din lemn si induce contractia acestuia suplimentara. Umiditatea relativa a aerului din încapere ar trebui sa e mentinuta intre 40 si 60% pe parcursul tuturor anotimpurilor pentru a mentine parchetul în stare impecabila.

Când umiditatea relativa a aerului scade sub 30%, aceasta poate provoca distantarea lamelelor. Fagul, artarul, paltinul si jatobá reactioneaza mai intens la variatiile umiditatii relative a aerului decât alte specii de lemn, ceea ce face inoportuna instalarea lor in cazul unui sistem de încalzire in pardoseala. De asemenea, sunt foarte sensibile in mediile cu umiditata crescuta: bucatarii, holuri cu iesire in exterior.

In cazul montajului prin lipire, se recomanda folosirea unui adeziv silanic pentru a asigura un transfer termic optim si o prindere flexibila.

Pastrati ambalajele pachetelor nedeschise în incaperea in care vor montate timp de 1 - 2 saptamâni pentru aclimatizare.
Deschideti pachetele pe masura ce lucrarile avanseaza. (pentru o pardoseala uniforma, desfaceti si montati din 3-4 pachete simultan, pot fi mici diferente de la un pachet la altul). Asigurati-va ca ca placile sunt intacte înainte de a le instala.

In cazul in care gasiti o placa ce prezinta defecte nu o instalati. Puteti sa solicitati inlocuirea acesteia cu una noua sau o puteti folosi pe capatul unui rand. Distribuitorul nu este responsabil in cazul instalarii placilor cu defecte. Pierderile la montaj sunt de aproximativ 3 % din suprafata. Lemnul este un material viu si fiecare placa este unica, cu nuantele naturale si variatiile de structura, caracteristice diferitelor specii din lemn.

Radiatiile UV modifica culoarea lemnului de-a lungul timpului; speciile de lemn de culoare închisa se deschid; speciile de culoare deschisa prezinta modificari mai putin vizibile. Variatiile de culoare din zonele acoperite de covoare si mobilier se uniformizeaza în timp ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Eventualele modificari de culoare se manifesta in principal in primul an dupa instalare.

INTERVALE DE EXPANSIUNE 
Asemeni altor materiale naturale, parchetul din lemn se dilata si se contracta, în functie de modificarile ce intervin asupra umiditatii aerului.

Pentru a preveni aceasta expansiune care apare, de obicei, în timpul verii, puteti lasa un spatiu de dilatatie de 7-10 milimetri. Distanta fata de perete sau alte pardoseli poate fi acoperita cu o plinta sau cu profile, intre parchet si perete sau alt tip de pardoseala. Pentru a mentine aceasta distanta, pe durata instalarii se folosesc pene. In camere cu latime de peste 8 metri rostul de dilatatie se calculeaza ca fiind multiplu de 1,5 mm per metru de pardoseala masurat perpendicular, raportat la sensul placilor. Asigurati-va ca plintele si profilele au adancimea suficienta pentru a acoperi contractia placilor ce apare, de obicei, în lunile de iarna când este folosit sistemul de încalzire. O distanta similara ar trebui lasata si in zona tevilor, pragurilor, tocurilor de usi si stalpilor.

Se impune existenta unui rost de dilatatie in cazul in care latimea incaperii depaseste 12 m în spatiu deschis. Rosturile de dilatatie trebuie amplasate la nivelul usilor sau in alte spatii adecvate si acoperite cu profile metalice sau din lemn. Pozitionarea unor piese grele de mobilier sau aparate electrocasnice mari pe o pardoseala din lemn flotanta poate cauza aparitia rosturilor intre lamele, datorita restrictionarii comportamentului natural al lemnului.

TAIEREA TOCURILOR DE USA
 
Asezati placa de parchet si stratul de underlay in dreptul usii. Acest lucru va va oferi nivelul corect la care trebuie taiat tocul pentru a va permite introducerea sub el a placii de parchet. Luati in calcul si un spatiu de dilatatie suficient atat in plan vertical, cat si orizontal. Spatii de dilatare ar trebui lasate si langa praguri. Acest lucru se poate realiza prin indepartarea unei bucati din marginea inferioara a pragului de pe podea sau utilizarea profilelor de trecere sau inchidere potrivite.

DIRECTIA DE INSTALARE
Placile sunt de obicei instalate în paralel cu directia iluminarii naturale a camerei. În spatiile alungite va recomandam sa instalati placile pe directia longitudinala a camerei. În cazul în care stratul suport este din lemn, placile ar trebui sa fie instalate perpendicular pe directia panourilor din care este confectionat.

INSTALAREA
Începeti prin masurarea latimii camerei si apoi calculati cate randuri de placi va sunt necesare. În cazul în care latimea ultimului rând este mai mica de 40 mm, decupati din primul rand placile la o latime mai mica. Placile sunt instalate prin sistemul click fara adeziv.
Incepeti montajul de la stânga la dreapta (Imaginea 5) pornind de la perete, placa fiind orientata cu latura cu imbinarea superioara spre acesta (Imaginea 6). Distana de la placi la perete se poate regla mai tarziu, cu pene, dupa instalarea a trei sau patru rânduri.

NOTA! Întotdeauna inlaturati sistemul de imbinare al placii dinspre perete pentru a asigura un spatiu de dilatare suficient.

Luati în considerare acest lucru in cazul tuturor zonelor de contact cu peretii. Placa urmatoare se monteaza prin imbinarea pe latura scurta in unghi si apoi coborarea spre suprafata suport (Imaginea 7). Se procedeaza în acest mod pana la sfarsitul randului. Sfat: Puteti fixa mai usor placile la nivelul clickului prin balansarea lor usoara sus-jos. Fiti atenti sa nu deteriorati capetele placilor. Aveti grija sa nu îndoiti placile cu forta excesiva, deoarece aceasta determina microfracturi la nivelul suprafetei lacuite.


Masurati si decupati ultima placa
, tinand cont si de rostul de dilatatie si apoi instalati-o. Daca peretele de pornire nu este drept, acest lucru se poate regla prin decuparea corespunzatoare la nivelul primului rand. Instalati placile din nou de la stânga la dreapta, tinand cont de spatiul de dilatatie. Sfat: Puteti obine lungimea corecta intorcand placa 180 de grade pe spate si marcand corect locul taierii (Imaginea 8). Începeti rândul urmator (Imaginea 9) cu bucata ramasa de pe capatul randului anterior. Distanta intre imbinari la nivelul placilor adiacente trebuie sa fie la mai putin de 50 cm (Imaginea 14); pentru placile scurte (1116/1133 cm) ar trebui sa fie la 30 cm. Instalati rândul urmator (Imaginea 10) asezand placa in click intr-un unghi ascutit fata de rândul precedent si coborati-l spre pardoseala. Daca apare un decalaj usor între placi la nivelul imbinarii, vericati daca in sistemul de imbinare nu au ramas cumva aschii sau alte particule. Puneti o pana de instalare (Imaginea 11) la o distanta de aproximativ 50 mm fata de sfârsitul placii anterior instalate. Mai intai imbinati placile pe latura scurta si apoi pe cea lunga. Apasati simultan placa înainte si înapoi raportat la pardoseala, intr-un unghi similar cu cel existent in cazul placii precedente (Imaginea 12). Puteti scoate penele pentru montaj (Imaginea 13) dupa ce imbinati placile cu ajutorul marginilor acestora. Nota! Nu folositi resturi de parchet pentru usoarele batai necesare fixarii placilor. Dupa ce s-au montat trei, patru randuri puteti ajusta spatiile de dilatatie in functie de geometria peretilor.

ULTIMUL RAND
Se masoara latimea necesara la nivelul ultimului rând de placi in mai multe puncte (a se tine cont de spatiul de dilatatie), trasati linia de taiere si taiati placile la dimensiunea corespunzatoare. Imbinati placile si apoi fixati-le cu ajutorul unei parghii sau unei gheare din metal. Utilizati o protectie între perete si parghia metalica. În cazul în care ultimul rând de placi trebuie sa fie instalat in dreptul unei usi, decupati o latura a placii in functie de distanta necesara, si apoi aplicati pentru siguranta un adeziv in ultima imbinare. (Imaginile 16 si 17). Instalati pene de strângere. In cazul tevilor, dupa masurarea corecta a pozitiei acestora, se gaureste placa in punctele respective. Diametrul gaurii trebuie sa fie mai mare cu 20 mm decat cel al tevilor (Imaginea 18). Taiati piesa care urmeaza sa fie amplasata în spatele tevilor . Unghiul de taiere in zona dintre tevi trebuie sa fie de 45 de grade, pentru ca in momentul montajului prin lipire, decupajul sa fie vizibil cat mai putin.


FINISAREA
Scoateti penele dupa instalarea ultimului rând si stergeti eventualele pete de adeziv cu o cârpa umeda sau cleaner de adeziv. Instalati plintele si pragurile. Nu instalati plinta prea strâns lipita de parchet si nu prindeti pragurile prin parchet. Acest lucru va restrictiona libera miscare a lemnului. Daca este necesar, finisati eventualele fisuri cu chit potrivit pentru tipul de lemn în cauza.

Protejati parchetul finisat cu bucati de carton, în cazul în care lucrarile continua la fata locului. Produsele din lemn isi schimba culoarea din cauza radiaiilor UV. Zonele neprotejate isi vor schimba culoarea mai repede decât cele protejate, dar diferentele se vor uniformiza în timp ca urmare a expunerii la lumina.

Nota! Materialele de protectie nu ar trebui sa contina plastic si ar trebui sigilate la imbinare cu benzi adezive, nu insa si de parchet. Aceasta poate cauza condens si poate afecta calitatea finala a lucrarii. Instalarea parchetului din lemn ar trebui sa fie ultima faza a decorarilor interioare.

SFATURI PRIVIND INSTALAREA
Daca directia de instalare este transversala, de exemplu, la un hol ingust, puteti preveni deformarea placilor prin taierea furnirului de baza din toate scândurile in doua sau trei puncte. Aceste taieri ar trebui sa fie facute în diagonala, la un unghi de 45 grade, fie cu ajutorul unui ferastrau sau cutter, si nu trebuie sa depaseasca grosimea furnirului. In cazul unui hol ingust, ar trebui facuta o imbinare pe capat, la cel putin fiecare trei randuri.

Eliminarea marginii sistemului de imbinare: La instalarea unei placi, daca nu se poate înclina pe lungime sau latime, va trebui sa eliminati marginea de blocare de la lungimea dorita, folosind o dalta sau alt instrument si apoi instalati-o prin alunecare orizontala. În aceste cazuri, trebuie sa aplicati adeziv la nivelul imbinarii. Aceste situatii pot aparea atunci când parchetul este instalat sub calorifere, tocuri de usa, scari.

Reteaua de incalzire termica: in cazul in care in incapere sunt tevi ce traverseaza camera, acestea trebuiesc inglobate in sapa si foarte bine izolate pentru a preveni expunerea parchetului la temperaturi mai mari de 28°C

Montajul sub radiatoare: laturile scurte ale placilor pot fixate prin alunecare din lateral si lovirea usoara cu ajutorul unei pene de cauciuc in momentul in care ajung la acelasi nivel. In aceste cazuri, pentru a fixa sistemul de imbinare, este posibil sa fie necesara ridicarea marginii placii cu 2-3 cm pentru a fixa structura pe pozitie.

Profile de trecere: Toate benzile si pragurile ar trebui sa e prinse astfel incat pardoseala sa ramana flotanta. Noi nu recomandam utilizarea de silicoane sau benzi elastice pentru rosturile de dilatare din cauza elasticitatii lor scazute. Nu se recomanda plasarea cablurilor sub profilele de trecere.

Directia de instalare: Puteti instala placile si in sens invers. In acest mod puteti monta parchetul in jurul unui mobilier, al unei bucatarii.

INSTRUCTIUNI DE INTRETINERE
Placile sunt livrate din fabrica finisate, fie cu lac tratat UV, fie cu uleiuri UV sau naturale pe baza de apa. Placile nu contin formaldehida sau alte substante nocive. Urmati cu atentie aceste instructtiuni pentru a conferi pardoselii dumneavoastra din lemn un aspect frumos pentru o lunga perioada de timp.

Opriti praful si murdaria pe cat posibil la nivelul usii de la intrare. Amplasati covorase pentru sters atat inainte cat si dupa usa. Atentie si la locul unde se pastreaza pantofii. Bucati de pâsla atasata, sub picioarele mobilierului va ajuta la protejarea parchetului dvs. ,ferindu-l de zgarieturi. Evitati sa mergeti cu pantofi cu toc cui pe pardoselile din lemn. Nu utilizati cantitati mari de apa la curatarea parchetului. In cazul in care scapati apa pe parchet, stergeti rapid zona respectiva cu o carpa. Eliminati eventualele pete atunci când sunt în stare proaspata, fie cu apa si/sau cu o carpa uscata. Pentru o întretinere de zi cu zi, este suficient sa aspirati parchetul si sa il curatati cu un mop usor umezit. Astfel suprafata se va usca imediat, fara sa apara pete lasate de picaturile de apa. Zonele murdare ar trebui sa fie sterse cu o laveta imbibata într-o solutie de curatare usoara (PH 6-8), si, ulterior, uscate. Întotdeauna evitati utilizarea de cantitati mari de apa atunci când curatati suprafete din lemn. Folositi doar produse de curatat lemn profesionale, mai ales in cazul pardoselilor din lemn uleiate. In cazul parchetului uleiat, utilizati Osmo Color Wash&Care diluat cu apa.

Aerul din incaperi
Lemnul este un material natural si este supus la grele incercari ca urmare a variatiilor de umiditate a aerului (se dilata si se contracta), în tarile nordice, în special. Prin urmare, este important sa se mentina umiditatea relativa a aerului (RH) intre 40 si 60% ,iar temperatura in camera intre 18 - 24°C. In cazul in care conditiile existente se abat semnificativ de la aceste valori, pot aparea rosturi, contractii sau curbari, dilatari, pentru care producatorul, distribuitorul sau montatorul nu pot fi trasi la raspundere. Puteti minimiza aceste efecte utilizand un umidicator de aer în perioadele uscate si încalzirea în condiiile in care umiditatea este ridicata . Daca nu locuiti pentru perioade mai lungi în sezonul uscat in respectivele locatii, va puteti pastra umiditatea aerului la un nivel superior prin reducerea temperaturii la 15 - 18 ° C si utilizarea aparatului de aer conditionat la nivelul minim. Trebuie sa achizitionati un  aparat de masurare a umiditatii pentru apartament, deoarece nivelele de umiditate si temperatura mentionate mai sus sunt mai sanatoase pentru voi si familia voastra. În timpul sezonului de iarna, asa-numitele aer higrometre afiseaza valori care sunt, în medie, cu 10 - 15% mai mari, daca acestea nu sunt calibrate cel putin o data pe luna. Va recomandam sa cumparati un termometru digital si un umido combo metru. Fagul, artarul, paltinul, mesteacanul si Jatobá reactioneaza mai intens la schimbarile de umiditate a aerului decât alte esente de lemn.

Intretinerea parchetului din lemn este usoara si placuta atâta timp cât tineti cont de cateva aspecte: umiditatea si temperatura corecta, conditiile cu privire la încalzirea in pardoseala, precum si, folosirea stergatoarelor de picioare pe ambele laturi ale usii din fata, evitarea utilizarii apei in abundenta pentru curatare, îndepartarea imediata a petelor, amplasarea de bucati de pâsla sub picioarele mobilei.

Curatarea petelor

Pata
Curatare pata

Suc, vin, cafea, ceai, ciocolata

Ulei, grăsime, funingine, smoală, crema pantofi

Marker, cerneala, ruj

Sange

Adeziv PVAC

Solutie de curatat

White spirt

Alcool distilat si apa

Apa rece

Adeziv PVAC Solutie de curatat PH9


PARCHET LACUIT:
Reconditionarea suprafetei lacuite
Instructiuni privind refinisarea regasiti pe site-ul producatorului. Noi nu recomandam intretinerea cu produse pe
baza de ceara ,deoarece poate împiedica relacuirea.

PARCHETUL ULEIAT:
Curatare si intretinere

In cazul intretinerii saptamanale trebuie sa utilizati Osmo Color Wash & Care concentrat si apa, in conformitate cu dozajul precizat de catre producator. Pentru mentenanta pardoselii puteti utiliza solutii de reconditionare parchet uleiat (Tikkurila’s Nostalgia conditioning wax, Osmo Color Liquid Wax Cleaner or Trip Trap conditioning, Bona Oil Refresher ), in concordanta cu specificatiile producatorilor.
Parchetul mai intai se aspira si apoi se sterge cu o laveta sau un mop special destinat intretinerii parchetului. Mopul trebuie usor umezit, impregnat cu solutia respectiva. Nu folositi apa din abundenta.

Curatarea petelor

Puteti corecta eventualele usoare zgarieturi sau pete utilizand un cleaner si un refresher profesional. Aplicati un strat subtire de cleaner pe o cârpa curata si frecati usor zona respectiva pana cand murdaria se depune pe aceasta. Lasati sa se usuce zona respectiva pentru circa 30 de minute si, daca este necesar, stergeti cu o carpa uscata. Puteti utiliza si Osmo Color conditioning and cleansing wax spray.

Reconditionarea parchetului uleiat
Se curata de praf si murdarie parchetul cu un aspirator sau o laveta curata. Curatati zona uzata sau deteriorata. Nu este nevoie sa frecati zona respectiva. Aplicati un strat subire de ulei de baza ( Osmo Color Oil wax ) cu o cârpa curata în zona pentru a o reconditiona, frecati usor cu o cârpa parchetul si lasati-l sa se usuce. Daca este necesar, polisati-l cu o cârpa moale.